Just another WordPress.com site

Semintele de in si proprietatile lor

Inca de la inceput as vrea sa precizez ca semintele de in nu reprezinta panaceul universal. Multe seminte sunt mult mai benefice organismului decat semintele de in care daca nu sunt macinate sau inmuiate in prealabil, trec prin corp fara sa isi faca nici un efect. Vedeti si acest articol despre alt 4 seminte miraculoase.

Semintele de in (Flaxseed), au fost apreciate pentru calitatile lor inca de acum 4000 de ani fiind consumate de catre greci si romani precum nucile. Aceste mici seminte, sunt de doua culori, maro si auriu insa au proprietati asemanatoare. Impreuna sunt pe lista de varf a semintelor bogate in acizi grasi Omega-3 care scad colesterolul vizibil, prevenind tensiunea arteriala, au proprietati anti-inflamatorii, mentin o inima sanatoasa, scad riscul aparitiei artritei, Parkinsonului, ajuta la combaterea constipatiei si hemoroizilor, inlatura si impiedica formarea pietrelor la fiere, reduc uscaciunea ochilor si previn o boala de ochi numita Macular Degeneration (degenerare maculara, cred). [Sursa medicala]

Un procent ridicat in aceasta samanta il constituie, Lignans, fiind singura planta care detine cel mai bogat depozit de lignans si fibre. Acesta este un component chimic gasit doar in plante, avand compozitia chimica asemanatoare cu a estrogenului (phytoestrogen) si a antioxidantilor. Din cauza elementrului de echilibru al hormonilor numit lingan si estrogenului din planta (phytoestrogen), toate depozitate in uleiul de in ajuta la stabilizarea si echilibrarea dozei de estrogen – progesteron ajutand la imbunatatirea functionalitatii uterine, reglarea ciclului menstrual si al crampelor, infertilitate feminina, endometrioza, cat si la ameliorarea simptomelor menopauzei. De asemenea in cazul menstruatiei, uleiul de in ajuta la blocarea formarii unui gen de hormon numit in engleza, prostaglandins care de multe ori este eliberat in aceasta perioada in exces, determinand pierderi de sange prea mari.

Lignans pot ajuta la micsorarea colesterolului si imbunatatii sanatatea digestiva, ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase, posedand proprietati anti-cancer si impotriva formarii anumitor tipuri de tumori. De asemenea in cazul diabetului, poate reduce severiatea bolii si stabilizeaza nivelul zaharului din sange. [Sursa]

O alta proprietate bine apreciata este continutul mare de fibra care poate ajuta in unele cazuri de constipatie. Pe primele locuri in combaterea constipatiei cronice, inainte de semintele de in se afla urmatoarele dar in mod separat: sucul verde, o cana de apa calda cu lamaie dimineata pe stomacul gol, 2, 3 linguri de tarete cu miere, tot pe stomacul gol si semintele de in dar sub forma de faina fiindca doar asa isi fac efectul. Mai este bine de stiut ca pe 100 g seminte in beneficiem de 20 g proteine, 28 g fibra si 41 g de grasimi sanatoase. [Sursa]

Semintele de in pot fi consumate ca atare insa expertii atentioneaza ca acestea trec pur si simplu prin corp fara sa poate fi descompuse, sau sub forma de faina sau ulei fiind cele mai benefice modalitati. In bucatarie semintele se pot fi folosite in paine, 2 Lg de faina amestecata cu apa pot inlocui cu succes 2 oua, in painea naturala de in, in salate, prajituri, pateuri, sarmale, salata de vinete, cereale de dimineata, iar uleiul se poate folosi in salate sau doar presarat peste mancare.

Puteti gasi seminte de in la un pret extraordinar la Raw Vegan Mall, la pretul de 10 lei pentru 500 g, comparat cu cat le gasiti in magazinele naturiste, 100-200 g la 8-20 lei.

Pastrarea semintelor, fainii si uleiului de in se va face intr-un loc racoros si uscat, care ar putea fi chiar si frigiderul d-voastra. Continutul mare de ulei din seminte favorizeaza rancezirea ce transforma toate calitatile in otrava.

Brown_Flax_Seeds[1]

Valoare nutritionala per 100 g (3.5 oz)

  • Energy 530 kcal 2230 kJ
  • Carbohydrates 28.88 g
  • Sugars 1.55 g
  • Dietary fiber 27.3 g
  • Fat 42.16 g
  • Protein 18.29 g
  • Thiamine (Vit. B1) 1.644 mg, 126%
  • Riboflavin (Vit. B2) 0.161 mg, 11%
  • Niacin (Vit. B3) 3.08 mg, 21%
  • Pantothenic acid (B5) 0.985 mg, 20%
  • Vitamin B6 0.473 mg, 36%
  • Folate (Vit. B9) 0 μg, 0%
  • Vitamin C 0.6 mg, 1%
  • Calcium 255 mg, 26%
  • Iron (fier) 5.73 mg, 46%
  • Magnesium 392 mg, 106%
  • Phosphorus 642 mg, 92%
  • Potassium 813 mg, 17%
  • Zinc 4.34 mg, 43%

Reactii adverse

La cerinta cititorilor, as dori sa precizez si posibilele reactiile adverse ale semintelor de in care se presupune ca nu sunt recomandate in urmatoarele cazuri.

  • Nu se consuma in cantitati mari, adica peste 5 linguri/zi, aceasta poate duce la blocaje intestinale
  • Femeile insarcina trebuie sa fie atente si sa nu depaseasca 2 linguri pe zi. Pe perioada sarcinii si alaptarii trebuie oprita cura zilnica.
  • Nu este recomandat in cazul: cancerului de prostata, cancerului uterin, de san, sau ovarian
  • Semintele sau uleiul rancede trebuie imediat aruncate

Sper ca v-a ajutat textul de mai sus, si va invit sa cautati si alte pareri in alte surse, si asta din cauza faptului ca poate informatiile gasite de mine au omis anumite descoperiri recente. Am cautat mereu sa imbunatatesc acest articol aducand elemente proaspat descoperite. De asemenea va invit sa cititi si comentariile care poate v-ar ajuta.

 

Sursa:
About these ads

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: